Oριστικό: Ψηφίστηκε με 148 «ναι» η αλλαγή φύλου από τα 15 έτη – Δείτε ποιοι ψήφισαν «ναι» και ποιοι «όχι»!

Ψηφίστηκε με 148 «ναι» η αλλαγή φύλου από τα 15 έτη - Καταψήφισαν το άρθρο Καμμένος και ΑΝΕΛ

Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και μία ψηφοφορία – θρίλερ, εγκρίθηκε τελικά επί της αρχής το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, παρά τη θύελλα των κοινωνικών, επιστημονικών και πολιτικών αντιδράσεων που προκάλεσε.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής με τις ψήφους 171 βουλευτές επί 285 παρόντων, ενώ «όχι» είπαν 114 βουλευτές. Δείτε παρακάτω:

Δεκτό επί της αρχής έγινε και το επίμαχο άρθρο 3 για την αναγνώριση αλλαγής φύλου από τα 15 έτη, με 148 ψήφους, με απώλειες ωστόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ το καταψήφισαν.

Πλήγμα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή της Γεωργίας Γενιά να ψηφίσει τελικά «Όχι» στο άρθρο 3, όπως και η απόφαση των Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Μάρκου Μπόλαρη να απέχουν από την ψηφοφορία.

«Ναι» στο επίμαχο άρθρο 3 ψήφισαν οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουpάρις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Την τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν «Όχι» σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν. Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «’Οχι» σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «Ναι» σε όλα και «παρών» στο άρθρο 3.

Σκληρή κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη

Υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης και χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή
το παράδειγμα που έδωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι ένας νέος είχε ζητήσει διόρθωση φύλου γιατί «ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος», αλλά και την απουσία του Παναγιώτη Καμμένου από την ψηφοφορία.

 

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών και πολιτικών αρχηγών

Απαντώντας στο αίτημα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι μπορεί να συναινέσει στο Προεδρικό Διάταγμα εάν αυτή η επιτροπή συστήνεται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, που θα εξετάζει εξατομικευμένα κάθε περίπτωση. «Εάν συμφωνείται, είμαι έτοιμος να δεχτώ», είπε ο κ. Κοντονής. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Μπαργιώτας δήλωσε «επιμένουμε σε αυτό που καταθέσαμε».

Περιμέναμε κάτι ουσιαστικό να ακούσουμε για την άρνηση της ΝΔ να ψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα και ότι κατέστρωσε ένα σχέδιο νόμου στο πόδι. Έκανε λόγο για υποκρισία και φθηνό μικροπολιτικό λόγο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «για να βρεθείτε σε αντιστοίχιση με ακραίους κύκλους που έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας», αλλά και για ακραίες φωνές από την Εκκλησία.

Δριμεία eπiθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε άρον άρον το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή, λίγο πριν καταθέσει τον προϋπολογισμό, «σε μια προσπάθεια να κρύψετε την αποτυχία σας σε όλους τους τομείς».

Έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά της κυβέρνησης, για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο και ανεύθυνο και της καταλόγισε ότι επιδιώκει να νομοθετήσει και πάλι χωρίς να διασφαλίσει τις πολιτικές συναινέσεις και ότι προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας «για να δούμε εάν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Είναι κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδεται μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα παραδώσετε στους ΑΝΕΛ».

Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας και όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η βασικότερη αξία της Δημοκρατίας είναι η προάσπιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειοψηφιών», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε, η ομάδα των πολιτών που προσδιορίζονται ως τρανς περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται και πρόσθεσε: «Έχουμε καθήκον να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν είναι ένα καπρίτσιο η αλλαγή φύλου, ή θα το κάνει κάποιος γιατί είναι της… μόδας. Είναι ένας μονόδρομος για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων».

Σχολιάζοντας τη στάση της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ορισμένους ακραίους «που από τη μία ημέρα εκθειάζουν τη Χρυσή αυγή και από την άλλη επιτίθενται στους πολιτικούς που τάχα δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας» για να προσθέσει ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους είναι η βάση των θρησκευτικών αξιών.

«Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.

Εν μέσω των αντιδράσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατέθεσε νομοτεχνική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά η επιτροπή που θα συσταθεί για δύο χρόνια και θα συγκροτείται από παιδοψuχiaτρο, ψuχiaτρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειpουpγό ψuχoλόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.

via

 

Συνέχεια άρθρου...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...

Σημαντικες Ειδησεις

Σχόλια