Στ0ματικό σ ε ξ: Ποια Σeξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα μπορεί να κολλήσετε!

Σχετική εικόνα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι σπάνιο ή αδύνατο να εξαπλωθούν Σeξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) από το στ0ματικό σ e ξ.

Ωστόσο, είναι σαφέστατα πιθανό να κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ από το στ0ματικό. Μάλιστα, μερικά Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, όπως ο έρπης των γεννητικών όpγάνων και η γονόρροια, συνήθως μεταδίδονται μέσω του στοματικού σeξ, σε σύγκριση με άλλα ΣΜΝ, όπως ο ιός HIV.

Παγκοσμίως, περίπου 1 εκατομμύριο νέα ΣΜΝ αποκτούνται καθημερινά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Είναι απαραίτητο οι σeξουαλικά ενεργοί άνθρωποι να κατανοήσουν το πώς μεταδίδονται τα ΣΝΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων. Δείτε παρακάτω:

Στοματικά ΣΜΝ

Είναι πιθανό να μεταδοθεί ένα ΣΜΝ με το στ0ματικό , καθώς αυτό περιλαμβάνει στενή επαφή και συχνά ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Τα ΣΜΝ εξαπλώνονται μέσω επαφής με σωματικά υγρά, ή με δέρμα που είναι μολυσμένο με ΣΜΝ. Διαφορετικά ΣΜΝ μεταδίδονται με διαφορετικούς ρυθμούς και μέσα από διάφορα σωματικά υγρά. Οι πιθανότητες εμφάνισης ενός ΣΜΝ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Τα ΣΜΝ που διαδίδονται συχνότερα μέσω του στοματικού σeξ περιλαμβάνουν:

Έρπης γεννητικών όpγάνων

Ο έρπης των γεννητικών όpγάνων είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω σeξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το στόμα ή τον πρωκτό ενός ατόμου που έχει έρπητα. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και τείνει να είναι πιο μεταδοτική κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης στο άτομο που ήδη την έχει.

Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα είναι τα σπυράκια που εμφανίζονται στα γεννητικά όpγανα. Αυτά μπορεί να εξαπλωθούν στους μηρούς, στους γλουτούς ή και σε άλλες γειτονικές περιοχές. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν το στόμα, την γλώσσα και τα χείλη, ανάλογα με τον τύπο του έρπητα.

Ακόμη και τα προφυλακτικά και άλλες μέθοδοι προστασίας στο σeξ μπορεί να αποτύχουν να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν κάποιος έχει μια πληγή ή κάποιο ανοιχτό σπυράκι που δεν καλύπτεται εντελώς από προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα.

Οι άνθρωποι που έχουν στοματικό έρπη μπορούν επίσης να διαδώσουν την λοίμωξη στα γεννητικά όpγανα των σeξουαλικών τους συντρόφων μέσα από το στ0ματικό.

Είναι πιθανό για κάποιο άτομο να έχει έρπητα για πολλά χρόνια χωρίς να έχουν εμφανιστεί πληγές και σπυράκια. Ακόμα και οι άνθρωποι που είχαν μόνο μια έξαρση του ιού στην ζωή τους, ή που δεν έχουν τρέχοντα συμπτώματα και δεν έχουν κάνει ποτέ σχετικές εξετάσεις, μπορεί να έχουν έρπητα.

Ο έρπης δεν είναι θεραπεύσιμος, αλλά μπορεί να τεθεί υπό διαχείριση με την κατάλληλη φapμakευτική αγωγή.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω σeξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το πeos, τον πρωκτό ή το στόμα ενός ατόμου με τη νόσο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν γονόρροια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • έκκριση υγρού από τα γεννητικά όpγανα
  • επώδυνες κινήσεις του εντέρου
  • κνησμός (φαγούρα), ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • έκκριση λευκού, πρασινωπού, ή κιτρινωπού υγρού από το πeos
  • αιμορραγία μεταξύ των περιόδων (για την γυναίκα)

Η γονόρροια είναι θεραπεύσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Στις γυναίκες, η μη γονόρροια που δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται πυελική φλεγμονώδης νόσος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Λιγότερο συχνά, η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω της σeξουαλικής επαφής με τον κόλπο, το στόμα, του πέους, τον πρωκτό, ή απλά μέσω δερματικής επαφής με πληγές στο σώμα ενός ατόμου με σύφιλη. Οι πληγές αυτές μπορεί να είναι μικροσκοπικές και δυσδιάκριτες στο γυμνό μάτι, οπότε ο μόνος τρόπος για να γνωρίζει κάποιος με βεβαιότητα αν έχει σύφιλη είναι να κάνει τις σχετικές εξετάσεις.

Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια όpγάνων, άνοια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο πρώιμο της στάδιο, η σύφιλη παρουσιάζει μικρές φλύκταινες/πληγές. Οι πληγές εμφανίζονται εκεί από όπου η σύφιλη εισέρχεται στο σώμα. Έτσι τα άτομα που κολλούν σύφιλη από το στοματικό σeξ μπορεί να έχουν πληγές στα γεννητικά τους όpγανα, ή κοντά στο στόμα τους.

Καθώς αναπτύσσεται η σύφιλη, προκαλεί εξανθήματα και βλάπτει τους βλεννογόνους αδένες. Σε μεταγενέστερα στάδιά της, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλά όpγανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Αλλες ασθένειες

Υπάρχουν και κάποιες άλλες λοιμώξεις που είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν μέσα από το στοματικό σeξ, ωστόσο κάποιες μολύνσεις εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Ο ιός HIV, ο οποίος μεταδίδεται όταν τα μολυσμένα σωματικά υγρά έρχονται σε άμεση επαφή με το αίμα του άλλου ατόμου. Στα πρώτα του στάδια, ο ιός HIV μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χλαμύδια, τα οποία εξαπλώνονται μέσω επαφής με τον κόλπο, το στόμα, το πeos, ή τον πρωκτό ενός ήδη μολυσμένου ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Για όσους έχουν, ο κνησμός των γεννητικών όpγάνων, ή το κάψιμο μπορεί να συμβεί, μαζί με δυσκολία, ή πόνο στην ούρηση.

Ψείρες στο εφηβαίο, τα οποία είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με το αίμα και ζουν στις τρίχες των γεννητικών όpγάνων. Τα έντομα αυτά μπορούν επίσης να ζουν σε άλλες τρίχες σώματος, αλλά όχι στο τριχωτό της κεφαλής. Οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μεταπηδούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσω φυσικής επαφής.

Ηπατίτιδα Β και C, που είναι ιοί οι οποίοι προσβάλλουν το ήπαρ. Μπορούν να εξαπλωθούν μέσω επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης. Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, ή χρόνια ηπατικά προβλήματα.

Κονδυλώματα, δηλαδή εξογκώματα πάνω ή κοντά στα γεννητικά όpγανα που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Η ασθένεια εξαπλώνεται όταν το άτομο έρθει σε φυσική επαφή με κονδυλώματα στο δέρμα άλλου ατόμου. Πολλά άτομα με κονδυλώματα στα γεννητικά όpγανα δεν έχουν συμπτώματα, αν και μερικά βιώνουν πόνο και φαγούρα κοντά στα γεννητικά τους όpγανα.

Ιός HIV (AIDS)

Ο ιός HIV είναι παρών στο αίμα, το μητρικό γάλα, τα κολπικά υγρά, τα πρωκτικά υγρά, το σπέρμα και τα προσπερματικά υγρά. Για να κολλήσει κανείς τον ιό, τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου πρέπει να έρθουν σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος άλλου ατόμου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με τρεις τρόπους:

  • μέσω επαφής με κάποια ανοικτή πληγή στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου, ακόμη και μικροσκοπική
  • μέσω επαφής με βλεννογόνο, όπως ο κόλπος
  • μέσω της άμεσης επαφής με την κυκλοφορία του αίματος, όπως μέσω της κοινής χρήσης βελόνας/σύριγγας

Το στ0ματικό σeξ δεν συνιστά άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος. Για να κολλήσετε τον ιό HIV από το στοματικό σeξ, τα σωματικά υγρά του μολυσμένου ατόμου θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με μια βλεννογόνο μεμβράνη, ή μια ανοιχτή πληγή του/της συντρόφου του.

Είναι επίσης πιθανό να μεταδοθεί ο ιός HIV, όταν το άτομο που κάνει στοματικό σeξ έχει ανοικτή πληγή στο στόμα του, ή σε άλλη περιοχή του σώματος που έρχεται σε επαφή με τις βλεννογόνες μεμβράνες, ή ανοικτή πληγή του αποδέκτη.

via

 

 

Ειδικές προσφορές
Συνέχεια άρθρου...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
loading...

Σημαντικες Ειδησεις

Σχόλια